THE BIG FIVE: Bourgogne for feinschmeckere

Oprettet d.

THE BIG FIVE: Bourgogne for feinschmeckere
THE BIG FIVE: Bourgogne for feinschmeckere

Mange forbinder Bourgogne i det østlige Frankrig med nogle af verdens mest eksklusive vine og det unikke franske vinområde har en lige så imponerende historie, som vinene selv.

Der har været dyrket hvide og røde druer i Bourgogne siden det første århundrede e.Kr. og Pinot Noir og Chardonnay er idag DNA'et i de fleste Bourgogne-vine.

Med sine lidt over 28.000 hektar udgør Bourgogne dog kun 3% af Frankrigs samlede vinproduktion. Men trods den ringe størrelse, har vinene fra Bourgogne en fremtrædende plads på verdensmarkedet og hører til blandt nogle af verdens mest eftertragtede vine. Allerede kejser Napoleon var kendt for kun at servere én vin - en Chambertin fra Bourgogne. Og nogle af verdens dyreste vine er også at finde i Bourgogne hos top-domainet Romanée de la Conti. 

Bourgogne er et af de mest udforskede vinområder i verden og eksperter har inddelt egnen i 5 forskellige niveauer:


Topniveauet Grand Cru, som faktisk kun udgør 2% af hele Bourgogne, tæller bl.a. de berømte hvide Montrachet, som regnes for nogle af verdens allerbedste Chardonnay vine. Herefter følger Premier cru og Village-appellationerne, som ofte bærer byens navn.Typisk afspejler disse vine de særlige kendetegn ved lige netop byens vinmarker og tæller bl.a. Chambolle Musigny og Meursault. Sidst er der de regionale appellationer, f.eks. almindelig Bourgogne eller f.eks. Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune.

Men uanset hvilket af de 5 niveauer en Bourgogne-producent hører ind under, så plejer vedkommende at blive betragtet som en topproducent indenfor sit niveau, såfremt han formår at lave fremragende vine ud af enhver tænkelig årgang og få vinene til at afspejle regionens stolte, historiske terroir. Det gælder ikke bare Romanée de la Conti, en af verdens fornemmeste vinbrand, men også top-huse som J.-J. Confuron og J. Roty, hvis vingård stammer fra solkongens tid og råder over nogle af Bourgognes aller-ældste vinstokke, og f.eks. Jean-Paul et Benoît Droin, som regnes blandt Chablis's tre bedste producenter.

I dette nyhedsbrev har vi sat fokus på Bourgogne og plukket fem af vores bedst sælgende producenter ud derfra, som vi netop har fået nye forsyninger hjem fra.

 

J.-J. Confuron, se her
J. Roty, se
her
Domaine Droin, se 
her
Grand Roche, se
her
Pierre Ducret, se
her