Ny trend: Veganer-venlige vine

Oprettet d.

Ny trend: Veganer-venlige vine
Ny trend: Veganer-venlige vine

 

Veganer-venlige vine er vine, der ikke er tilsat animalske hjælpestoffer.

Men der er vel heller ikke animalske produkter i en vin (?!) kunne man spørge, eftersom vin primært er gæret vindruesaft, hvor kunstig eller naturlig gær har omdannet druemosten til alkohol. Derfor burde alle vine vel være veganer-venlige vine? Men så enkelt er det ikke...

En naturlig vin er nemlig oftest meget uklar, fordi den indeholder bitte små molekyler og partikler af proteiner og tanniner, som flyder rundt i vinen, mens den er ung.

Disse er helt harmløse og vil normalt forsvinde af sig selv med tiden. Men fordi forbrugerne oftest foretrækker at købe/drikke vine, der er helt klare og rene, vælger mange producenter at "efterbehandle" vinene og tilsætter derfor nogle stoffer, der hjælper den naturlige proces hurtigere igang, så vinen bliver filtreret hurtigere end vinen ville kunne filtrere sig selv. Det kaldes at "klare vinen" eller "fining".

 

Tidligere har producenterne fra gammel tid brugt animalske hjælpestoffer til "fining" af vinene. Det vil sige æggehvider, mælkeproteiner, gelantine fra dyr eller f.eks. fiskeolie.

Disse stoffer virker som en magnet på de naturlige molekyler/partikler i vinen, og sætter sig på hjælpestofferne, så det er nemmere at filtrere vinen.

Eftersom langt de fleste af de animalske stoffer fjernes fra vinen igen, kan man ikke kalde hjælpestofferne for desiderede tilsætningsstoffer, og de bliver derfor ikke deklareret på vinetiketten. 

Men alligevel er der ofte spor efter hjælpestofferne i vinen, da nogle af dem kan blive optaget i væsken. Vil man derfor være helt sikker på ikke at købe vin, hvor der kan findes spor efter animalske produkter, kan man købe vegan-friendly wines, eller vine, der er ufiltrerede. Et stigende antal producenter vælger dog slet ikke at klare vinene længere, eller har fundet alternative måder at klare vinene på, f.eks. med aktivt kul eller plante-gelantine.

 

Se et udvalg af veganer-venlige vine her.:
Domaine Berthelemot 
her
l'Archetipo 
her
Volcanalia 
her