Vintrends 2019 - hvad skal vi drikke?

Oprettet d.

Vintrends 2019 - hvad skal vi drikke?

2018 lakker mod enden og mange er spændte på, hvad man skal drikke i 2019? Er der nye tendenser? Hvad mener fagfolk vil blive populært i de kommende år?

Det siges, at vin er et luksusprodukt. Men vin er tit også et pejlemærke for måden vi lever på og og en indikator for velfærdssamfundets udvikling. For hvad køber vi? Er det bag-in-boks eller Bourgogne? Hvad serverer vi for vores venner? Hvad fokuserer fremtidens sommelierer på og hvad optager importører og producenter de kommende år?

Vi kommer her med et lille udvalg af tendenser for fremtidens mest populære vintrends, hvis man skal høre efter internationale sommelierer, magasiner og nogle af markedets førende indkøbere:

Hvidvins-tendenser 2019
Den overvejende hvidvinstendens er Chardonnay, Chardonnay og atter Chardonnay. En drue, der er kendt og elsket verden over og som både sommelierer og indkøbere er enige om, indtager førstepladsen i 2019. Det er en vellidt drue, der både er god at dyrke, let at matche til meget forskellig mad i mange forskellige madkulturer - og så findes den fra de helt billige udgaver til de helt dyre hvide Bourgogne-vine.

På andenpladsen kommer endnu en klassiker, Riesling, hvor man får meget drikkevenlig vin for pengene, og som desuden er virkelig god at kombinere med mad. På tredjepladsen kommer måske lidt overraskende Semillon druen, bl.a. kendt fra Australien samt fra Sauternes, Bordeaux og Loire i Frankrig.

Rødvins-tendenser 2019
For de rødes vedkommende forventes det, at rødvin fra Mendoza i Argentina vil boome, dog ikke landets normalt eftertragtede Malbec vine, men derimod Cabernet Franc fra Mendoza, som der er meget høje forventninger til. 

Men vigtigst af alt: Rødvinene skal generelt være lette og lyse. Her er Pinot Noir vinene selvfølgelig et klassisk must. Men også Cru Beaujolais vine spås stor fremgang. Samt andre alternative lettere, drikkevenlige vine, gerne fra f.eks. Belgien, Norge, Grækenland og Østrig.

 

Rosé og lavalkoholiske vine - tendenser 2019
Og 2019 topscoreren? Endnu engang Rosévin. Fra stort set alle andre steder i verden end roséens traditionelle højborg Provence i Frankrig. Bedst af alt, hvis man kan få fat i en rosé fra f.eks. Argentina, Portugal, Østrig. Rhône eller Bordeaux.

Samtidig mener eksperterne at lette og lav-alkoholiske vine generelt bliver langt mere in, fordi de kommer til at harmonere bedre med tendensen til øget mådehold i vindrikningen og et sundere alkoholindtag.

Vinemballage-tendenser 2019
Sidst, men ikke mindst, regner man med, at klimaforandringerne kommer til at påvirke manges vinvalg og måden at drikke vin på. Der kommer langt større fokus på vin og miljø. Mange vil foretrække at drikke vine, hvor producenter og importører tager klima-spørgsmål alvorligt. Og der vil komme langt større fokus på vandmangel, vandforbrug i vinproduktionen, transport af vin, og emballager. Og de producenter, der gør en forskel på det klima-mæssige område, forventes at få størst succes i 2019 og frem.

Desuden forventes stigende internet-handel på bekostning af fysisk butikhandel og traditionelle måder at sælge vine på, hvor der bliver et øget fokus på labels, værdier og miljøvenlige emballager.