Grenatbombe fra Rivesaltes

Oprettet d.

Grenatbombe fra Rivesaltes
Grenatbombe fra Rivesaltes

Også inden for dessertvine, forventes der at ske en stigende efterspørgsel i de kommende år. Dessertvine er typisk sødere end f.eks. digestifs og bruges normalt som ledsager til en dessert - eller til ost - hvor de mindst søde af de sødere af dessertvinene passer fremragende til et stort udvalg af forskellige oste-typer.

Frankrig er et af de lande, der er et sandt skatkammer af velsmagende dessertvine, fra de mest kendte som f.eks. Sauternes og Banyul til de lidt mere ukendte, men ligeså interessante vine som f.eks. Grenat. Og i takt med at forbrugerne har lyst til at bruge stadigt flere penge på dessertvine og er begyndt at bestille dem mere på restauranter, har mange fået øjnene op for det righoldige udbud af alverdens dessertvine, der ofte er en fascinerende oplevelse af regionale smagskulturer og århundreder gamle håndværkstraditioner.

 

En stor del af Frankrig's bedste dessertvine findes bl.a. langs Middelhavets kyst fra Pyrenæerne og østpå. Bl.a. i Banyul og Rivesaltes omkring Roussillon ved foden af de østlige Pyrenæer på grænsen mod Spanien.

Her dyrkes bla. Muscat og Grenache Noir, som bruges til to skønne Rivesaltes dessertvine, som i hænderne på en af egnens bedste producenter - Domaine Gardiés - bliver til den delikate lette hvide Rivesaltes de Flor og den eksplosive rubinrøde Grenat Cerra. 
 
Rivesaltes Grenat Cerra er en sansebombe af aroma og indtryk med masser af skovbær, solbær, granatæbler og frisk frugt og den er et spændende og moderne alternativ til f.eks. Portvin.

Der findes generelt en lang række Rivesaltes vine, og forskellen er udover druerne lagringen. F.eks. er Grenat Cerra kendetegnet ved en reduktiv lagring, hvor mosten tilføres minimalt med ilt og varme, for at få så koncentreret en frugtsmag som muligt. Vinen går perfekt til aperitif, chokolade, frugttærter og Sweet N’ Sour – så prøv den f.eks. ikke blot til bærdesserter og oste, men også som et festligt og bemærkelsesværdigt indslag nytårsaften.

 

Udvalg af franske dessertvine:

2016 Muscat de Rivesaltes Flor 'bio', Domaine Gardiés kr. 128,00 - køb her
2015 Sauternes, Château Haut Mayne, kr. 200,00 - køb
her
2006 Les Grains d'Eole "nature", Domaine de la Solitude 500 ml, kr. 224,00 - køb
her
2015 Rivesaltes Grenat Cerra 'bio' Domaine Gardiés, 500 ml, kr. 225,00 - køb 
her